João Afonso

João Afonso vallei

João Afonso is een vrij uitgestrekte vallei op het Kaapverdische eiland Santo Antão, het op twee na grootste eiland van de archipel. De vallei bestaat uit diverse dorpjes met ongeveer 950 inwoners. Het gebied is bergachtig met ruige en steile hellingen. De infrastructuur is gebrekkig. Met de huidige infrastructuur is het alleen mogelijk het begin van de vallei per auto te bereiken.

 

 

Economie

Het gebied is economisch niet ontwikkeld. De mensen leven van de gewassen die ze zelf verbouwen, zoals maïs, suikerriet, cassave, bonen en diverse soorten fruit. De verkoop van die gewassen is de enige inkomstenbron van de dorpelingen. Om de oogst van de velden naar huis en naar de markten te vervoeren is men aangewezen op muilezels. Dorpelingen die niet over muilezels beschikken dragen de oogst op hun hoofd.

Infrastructuur

De infrastructuur is gebrekkig: er zijn geen winkels, geen sanitaire voorzieningen, slechts één enkele school voor de hele vallei en slechts één eerstehulppost, die bovendien vaak onbemand is. Bij ongevallen dient men 4 tot 6 uur (als het regent) te lopen voordat men een andere EHBO post bereikt. Wegverlichting en waterleidingen ontbreken.

Vergrijzing en ontvolking

Vele jongen mensen vertrekken daarom naar de steden, waar zij meer mogelijkheden tot zelfontplooiing zien. Anderen emigreren naar het buitenland. Als gevolg daarvan vergrijst en ontvolkt het gebied. Indien deze trend doorzet, wordt het voortbestaan van de hele vallei bedreigd. Het gebeid is echter zeer vruchtbaar; mogelijkerwijs kan in de toekomst het toerisme een grotere rol gaan spelen.